Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ)-doelgroepen bestaan uit mensen met complexe multiproblematiek die onvoldoende bereikt worden door de reguliere zorg. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die dakloos zijn en personen met verward gedrag. Deels verborgen doelgroepen waar we ons op richten zijn:

  • Dakloze mensen die geen toegang hebben tot de maatschappelijk opvang. Waaronder in het bijzonder:
    • EU arbeidsmigranten en ongedocumenteerden
    • Moeilijk bereikbare personen
  • Thuiswonende mensen met multiproblematiek die niet of onvoldoende bereikt worden. Waaronder in het bijzonder:
    • Mensen met dementie
    • Mensen met ernstige woningvervuiling

Het onderzoek brengt in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht (de G4) in kaart wat de gezondheidsproblemen zijn waarmee deze doelgroepen kampen, welke basale levensbehoefte zij missen, wat hun zorgbehoeftes zijn, welke drempels er zijn om zorg te ontvangen, hoe het informele netwerk eruit ziet en of zij overlast veroorzaken voor hun omgeving.

Dit onderzoek is onderdeel van de landelijke OGGZ-monitor en wordt gesubsidieerd door ZonMw namens het Ministerie van VWS. Met deze informatie kunnen GGD’en aanknopingspunten bieden voor beleid en invulling geven aan hun ondersteuningstaak aan gemeenten en andere actoren op het gebied van OGGZ. Dit helpt voorkomen dat mensen in de meest kwetsbare situaties tussen wal en schip raken.

Dit onderzoek loopt van februari t/m december 2024. In het onderzoek maken we gebruik van rapporten, registratiesystemen en verslagen. Ook interviewen we professionals en cliëntvertegenwoordigers. Aan het eind van het 2024 brengen we factsheets uit met de belangrijkste inzichten over de verschillende OGGZ- doelgroepen in de G4. In november organiseert G4-USER een webinar over EU- arbeidsmigranten. Wil je de factsheets ontvangen of meer informatie over de webinar? Stuur dan een mailtje naar s.klos@utrecht.nl.