Urban Social Exclusion Research
Kennisbank
Dit is de kennisbank van G4-USER. Hierin worden de voor G4-USER relevante OGGZ onderzoeken, beleidsstukken en praktijkcasussen opgeslagen die in de G4 zijn verschenen.
Als u OGGZ onderzoek of beleidsstukken of een praktijkcasus wilt aanmelden dat is verricht in (een van de) 4 grote steden, meldt u dat dan alstublieft bij de betreffende coördinatoren per stad.
THEMA
RESULTATEN:
Regiomonitor beschermd wonen 2023 – Rotterdam
Cijfermatige rapportage over mensen die gebruik maken van beschermd wonen in Rotterdam, Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk, Capelle a/d IJssel, Krimpen a/d IJssel en Lansingerland
VERDER LEZEN »
Details
23-mei-2024Eva Mandos, Gemeente Rotterdam, afdeling Onderzoek en Business Intelligence (OBI
Wonen in de wijk met een ernstige psychische aandoening
In Amsterdam wonen ongeveer 10.500 tot 13.000 volwassenen met een ernstige psychische aandoening (EPA). Een psychische stoornis waarbij mensen langdurige zorg nodig hebben en problemen hebben op meerdere gebieden in hun leven. De hulp voor deze mensen is de laatste jaren meer gericht op ambulante zorg. Dat is zorg die buiten het ziekenhuis of een ggz-kliniek wordt gegeven, dus meer thuis of in de buurt.
Onderzoek naar Amsterdammer met EPA
GGD Amsterdam onderzoekt hoe het gaat met Amsterdammers met een EPA en met hun naasten. Het onderzoek concentreert zich op deze punten:
- Persoonlijk en maatschappelijk herstel
- Het zorgkader en de zorgbehoefte
- Ondersteuning door en de behoeften van naasten
Per uitkomst wordt gekeken naar verschillen tussen buurten, woonvormen en ontwikkelingen over de tijd.
VERDER LEZEN »
Details
10-april-2024GGD Amsterdam: Matty de Wit, Gwen van Husen, Mia Kösters, Elisabeth Piek, Steve Lauriks; Arkin Martijn Kikkert Nick,Lommerse; GGZ inGeest Jet Heering; ChrisFit Chris Nijboer
Dakloze mensen in Utrecht
Afgelopen winter zijn 95 bezoekers van de daklozenopvang in Utrecht geïnterviewd over hun gezondheid, zorggebruik, kenmerken van dakloosheid en hun mening over de daklozenopvang. Hieruit blijkt onder andere dat minder dan de helft van de bezoekers zich gezond voelt. Bij één op de drie respondenten duurt de huidige dakloosheid al langer dan een jaar.
Details
24-oktober-2023Gemeente Utrecht
TSG Epidemiologie van Dakloosheid
Dakloosheid is van alle tijden, maar verandert in aard en omvang. We beschrijven in dit artikel schattingen en kenmerken van de groep feitelijk daklozen: mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Door de dynamiek, de variëteit aan subgroepen en de onzichtbaarheid van veel daklozen kunnen omvangschattingen van het aantal daklozen alleen geïnterpreteerd worden met kennis van de aannamen en een goede beschrijving van de geschatte doelgroep. Ook is één omvangschatting van dé dakloze populatie niet te geven. Een minderheid van de feitelijk daklozen krijgt een zorgindicatie voor de maatschappelijke opvang. De problematiek bij deze groep is naast een gebrek aan huisvesting op alle levensdomeinen aanwezig, vooral op die van de geestelijke gezondheid en verslavingsproblematiek. Ook bij de groep zonder zorgindicatie zijn problemen breder dan alleen een gebrek aan huisvesting en is ondersteuning nodig. Van de feitelijk daklozen slaapt een deel soms buiten, maar de meerderheid van de groep die zich voor maatschappelijk opvang aanmeldt, verblijft bij familie of vrienden. De groep die buiten slaapt, waaronder de groep dakloze EU-burgers, betreft vooral mensen die geen recht hebben op zorg in de stad waar ze verblijven.
Details
01-augustus-2023Matty de Wit · Marcel Buster · Lisan Jansen Lorkeers · Annelies van Loon
Landelijke Monitor Openbare Geestelijke Gezondheidszorg COVID-19: eerste rapportage
Dit is de eerste rapportage van de Landelijke OGGZ-monitor COVID-19, onderdeel van de vijfjarige Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19. Deze OGGZ-monitor COVID-19 heeft als doel de impact van de coronacrisis op de gezondheid, het welzijn en zorg- en ondersteuningsbehoeften voor specifiek de OGGZ-doelgroep in kaart te brengen. Ook kan de monitor inzicht geven in risico’s voor deze groep, die ook los van de coronacrisis aandacht verdienen.
Details
04-juli-2023Auteurs: Kernwerkgroep Landelijke OGGZ monitor/COVID-19
Addi van Bergen, Marcel Buster, Suzan van Dijken, Christian Hogendorf, Annelies van Loon, Moniek van de Luijtgaarden, Regina van der Meer, Elisabeth Piek, Tayma van Pomeren, Rob Sardemann, Ilona Steenkamer, Nannah Tak, Nienke Terpstra, Ellen Tromp & Marjonneke de Vetten-Mc Mahon
Regiomonitor beschermd wonen Rotterdam 2022
Beschermd wonen is een voorziening voor Geestelijke Gezondheidzorg (GGZ) voor mensen die intensief begeleiding nodig hebben. Het is een combinatie van 24 uurs toezicht en wonen. Rotterdam voert als centrumgemeente de WMOindicaties voor beschermd wonen uit voor inwoners van Rotterdam en de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland en Ridderkerk. Deze regiomonitor geeft een cijfermatig beeld van beschermd wonen. Indicaties voor de doelgroep verstandelijk beperkten (VB) zijn hierbij buiten beschouwing gelaten, omdat de indicaties hiervoor decentraal worden afgegeven.
Details
24-april-2023Eva Mandos
Doorontwikkeling dagvoorzieningen in Rotterdam
Dit onderzoek geeft inzicht in het aanbod, gebruik, ervaringen en behoeften van kwetsbare Rotterdammers die dagvoorzieningen bezoeken. In de eerste fase is uitgebreid onderzoek gedaan bij acht locaties, waaronder GGZ-inloophuizen, Buurtsteunpunten en dagopvang en nachtopvang voor (ex-)daklozen. In de tweede fase is een beperkte inventarisatie gedaan bij de overige locaties.
Details
28-maart-2023Maaike Dujardin, Lieneke Glas, Eva Mandos
Dagopenstelling Post West Rotterdam
Het onderzoek heeft als hoofddoel te achterhalen hoe de dagopenstelling van de crisisopvang voor dakloze jongeren in Rotterdam verloopt. Meer specifiek is het doel van het onderzoek om te achterhalen hoe de jongeren zelf de dagopenstelling ervaren (waarom komen zij naar de dagopenstelling) en waar zij nog aanvullend behoefte aan hebben (bijvoorbeeld een bredere ondersteuningsbehoefte, zoals hulp bij het aanvragen van identiteitsbewijzen, et cetera). Naast het in kaart brengen van het perspectief van de jongeren heeft dit onderzoek ook als doel om het perspectief van de direct betrokken medewerkers van de dagopenstelling te onderzoeken, alsmede het perspectief van de (persoonlijk) begeleiders van de jongeren (o.a. vanuit de Wmo-ondersteuningstrajecten).
Details
21-februari-2023Carolien de Haan, Anne Hoekstra
Ongedocumenteerde oudere migranten: ‘Vechten met het leven’. GGD Haaglanden
Het aantal ongedocumenteerde oudere migranten neemt toe. Dit artikel schetst de Haagse situatie, geeft de uitkomsten van het onderzoek en meldt de conclusies van de symposiumdeelnemers. Daarna volgt aangrijpende casuïstiek van ongedocumenteerde ouderen die ten einde raad of zeer verzwakt een beroep doen op de ondersteuningsorganisaties in Den Haag. Aan de lezer de uitnodiging om mee te denken hoe de ongedocumenteerde ouderen in de regio op het juiste moment de juiste zorg kunnen krijgen, ondanks de belemmerende wetgeving.
Details
01-december-2022Mw. I. van Beijnum, MSc, verpleegkundige en verpleegwetenschapper, vrijwilliger Wereldhuis Den Haag.
Mw. A.G. Broekens, MPH, adviseur Sociaal Medische Basiszorg GGD Haaglanden.
Dhr. Dr. R. Starmans, MD PhD, kaderhuisarts GGZ, ouderengeneeskunde en palliatieve zorg, Haagse straatdokter tot 2022.
E-mail: betermetbui@gmail.com
De jeugdverpleegkundige en suïcidaal gedrag binnen de jeugdgezondheidszorg. Den Haag: GGD Haaglanden.
De jeugdverpleegkundige en suïcidaal gedrag binnen de jeugdgezondheidszorg. Den Haag: GGD Haaglanden.
Details
01-december-2022Marjolein Donker, Sylvia Pen, Viola de Ridder Hagenaars, Regina van der Meer.
Eerste evaluatie Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg en Wet zorg en dwang, deel 1
De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) en de Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten (Wzd) traden op 1 januari 2020 in werking. Beide wetten bepalen dat binnen twee jaar na de inwerkingtreding een eerste evaluatie plaatsvindt. In dit rapport wordt verslag gedaan van de eerste fase. Daarin is een brede analyse gemaakt van de thema’s die de uitvoerbaarheid en de implementatie van Wvggz en Wzd beïnvloeden. Ook de samenhang met de Wfz, in het bijzonder art. 2.3 daaruit, is onderzocht.
Details
04-november-2022J. Legemaate 1 / J. Nuijen 2 / Y. Voskes 1 /
M.C. Ploem 1 / M. Kroezen 2 / S. Gerritsen 1 /
G.A.M. Widdershoven 1 / J.K.M. Gevers 1 /
A.J. van der Ham 1 / C.G.R. Muusse 2 /
J.C.J. Dute 1 / M.A.S. de Wit 3 / E. Stobbe 2 /
H. van der Roest 2 / H. Kroon 2
1 Amsterdam UMC, afdeling Ethiek, recht en humaniora
2 Trimbos-instituut Utrecht
3 GGD Amsterdam/Academische werkplaats OGGZ, G4-USER
Kwetsbaar in Amsterdam
In dit eindrapport presenteren we de conclusies van ons onderzoek naar de hulpverlening aan mensen in kwetsbare posities tijdens de Covid-19 crisis. Eerst vatten we samen hoe de crisis mensen in kwetsbare posities heeft geraakt en hoe de dienstverlening is aangepast. Vervolgens presenteren we de morele dilemma’s waar hulpverleners en managers mee te maken hadden tijdens de Covid-19 crisis. In dit onderzoek komt naar voren dat veel medewerkers te maken hadden met (morele) dilemma’s als gevolg van de maatregelen en veranderingen tijdens de crisis.
Details
04-november-2022Onderzoeksteam Vrije Universiteit Amsterdam
Prof.dr.ir. Elco van Burg [contact: elco.van.burg@vu.nl]
Sanaz Kateb MSc.
Dr. David Kroon
Dr. Rebecca Ruehle
Eerste evaluatie Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg en Wet zorg en dwang, deel 2
De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) en de Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten (Wzd) traden op 1 januari 2020 in werking. Beide wetten bepalen dat binnen twee jaar na de inwerkingtreding een eerste evaluatie plaatsvindt. Dit rapport is het tweede en laatste deel waarin verslag wordt gedaan van deze eerste evaluatie van de Wvggz en de Wzd. Beide wetten hebben een relatie met de Wet forensische zorg (Wfz). Begin 2021 startte ook een evaluatie van deze wet, uitgevoerd door het WODC.
Details
25-oktober-2022J. Legemaate 1 / J. Nuijen 2 / Y. Voskes 1 /
M.C. Ploem 1 / M. Kroezen 2 / S. Gerritsen 1 /
G.A.M. Widdershoven 1 / J.K.M. Gevers 1 /
C.G.R. Muusse 2 / A. Overbeek 2 /
B.F.M. Wijnen 2 / R. Pronk 1 / M.A.S. de Wit 3 /
E. Plomp 1 / B. Zwanenburg 2 / J. Lokkerbol 2
H. van der Roest 2 / H. Kroon 2
1 Amsterdam UMC, afdeling Ethiek, recht en humaniora
2 Trimbos-instituut Utrecht
3 GGD Amsterdam/Academische werkplaats OGGZ, G4-USER
Pilot Housing First Rotterdam
In deze updates maken we de stand van zaken op één en twee jaar nadat de eerste 25 deelnemers aan de pilot Housing First Rotterdam de sleutel van hun huis hebben ontvangen. We staan stil bij verschillende aspecten van “goed huurderschap” en we kijken hoe de zelfredzaamheid van deelnemers zich ontwikkelt.
Details
01-september-2022De aanpak MDA++ voor de meest ernstige en structurele vormen van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Wanneer het geweld maar niet stopt…
Wanneer het geweld maar niet stopt.. De aanpak MDA++ voor de meest ernstige en structurele vormen van huiselijk geweld en /of kindermishandeling.
Details
01-september-2022Dhr. N.J.H.M. Gerrits, MSc, PhD is epidemiologisch onderzoeker, GGD Haaglanden,
Mw. R. Andrews is programmamanager huiselijk en seksueel geweld, GGD Haaglanden
Dhr. P.J.M. Uitewaal, MD, PhD is senior epidemiologisch onderzoeker, GGD Haaglanden.
Permanente winteropvang van dak- en thuisloze mensen in Den Haag (2022)
Permanente winteropvang van dak- en thuisloze mensen in Den Haag. Juli 2022, Den Haag: GGD Haaglanden
Details
01-juli-2022Tayma van Pomeren,
Robine Maat,
Ad van Dijk,
Regina van der Meer
Straatdokter in Den Haag: Betere toegang tot medische zorg voor dak- en thuislozen
Straatdokter in Den Haag: Betere toegang tot medische zorg voor dak- en thuislozen.
Details
08-maart-2022Mw. E.M. van Dalen is onder andere eindredacteur van het Epidemiologisch Bulletin.
Measuring Social Exclusion in routine public health surveys
Dit proefschrift gaat over het meten van sociale uitsluiting in gezondheidsonderzoek. Sociale uitsluiting verwijst naar het onvermogen van mensen om volledig deel te nemen aan de maatschappij waarin zij leven. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet sociale uitsluiting als een veelbelovend concept om gezondheidsongelijkheden te begrijpen en aan te pakken. Een wetenschappelijke benadering van sociale uitsluiting vereist een duidelijke definitie en een operationalisering die nauw aansluit bij het onderliggende concept. In gezondheidsonderzoek is het concept sociale uitsluiting echter niet of nauwelijks gedefinieerd, een algemeen aanvaard meetinstrument ontbreekt en de wetenschappelijke basis is niet goed ontwikkeld. Dit staat de opbouw van kennis rondom sociale uitsluiting en gezondheid in de weg. Volledige tekst & PDF download
Details
20-januari-2022Addi van Bergen
Promotores: Prof. dr. A.M. van Hemert, Prof. dr. J.R.L.M. Wolf (Radboud university medical center)
Wie zijn het?
Hoe kan het dat mensen vanwege achterstallige huur uit huis gezet dreigen te worden? Wat is er gedaan of gelaten dat het zover lijkt te komen dat ze op straat belanden? We vroegen het aan mensen met een huurachterstand die minimaal een tweede sommatie ontvingen van de gerechtsdeurwaarder. Onderzoekers bij Impuls?Onderzoekscentrum maatschappelijke zorg van het Radboudumc, Nijmegen benaderden hen met hulp van zestien woningcorporaties in vijf gemeenten ? Amsterdam, Leiden, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht.
Details
25-december-2021Linda van den Dries, Sara Al Shamma, Marieke Edwards en Judith Wolf
Opvang van dak en thuislozen in Haagse hotels ten tijden van de corona crisis
Tijdens de coronacrisis is in de periode van juli 2020 tot maart 2021 onderzoek gedaan naar kleinschalige 24-uurs opvang van dak- en thuislozen in hotels in Den Haag. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente Den Haag en geeft antwoord op de vragen: Wat zijn de kenmerken van (nieuwe en bekende) cliënten in de hotels Bella Vista, Teleport en Andante? Wat kunnen we leren van de opvang van rechthebbende dak- en thuislozen in deze drie hotels voor toekomstige kleinschalige 24-uursvoorzieningen? Voor het beantwoorden van deze vragen verzamelden de onderzoekers zowel kwantitatieve als kwalitatieve gegevens (via interviews met professionals en cliënten). Hierbij is het interessant te benoemen dat de rapportage in piramidale stijl is geschreven. Zo willen wij het leesbaarder maken voor de opdrachtgever.
Details
01-december-2021Willemieke Ligtenberg
Robine Maat
Ad van Dijk
Regina van der Meer
Eindevaluatie MDA++ – GGD Haaglanden
MDA++ is een aanpak voor gezinnen waarin zeer ernstig huiselijk geweld en/of kindermishandeling voorkomt.
Details
01-september-2021Niels Gerrits
Paul Uitewaal
Dutch tenants at risk of eviction: Identifying predictors of eviction orders
Om huisuitzettingen te voorkomen is het van belang om meer inzicht te krijgen in voorspellende factoren of huurders een uitzettingsbevel ontvangen. In deze studie worden tien mogelijke risicofactoren voor uitzettingen werden getoetst.
Details
14-juli-2021Marieke H. Edwards, Linda van den Dries, Manfred te Grotenhuis, StenÅke Stenberg, Judith R. L. M. Wolf
De rol van huisartsen bij suïcidepreventie – GGD Haaglanden
De rol van huisartsen bij suïcidepreventie. Een kwalitatief onderzoek onder huisartsen in Den Haag. Juni 2021. Den Haag: GGD Haaglanden.
Details
01-juni-2021David Grim, Robine Maat, Regina van der Meer
Samenvatting evaluatie dak-en thuislozen opvang sportlaan
In december 2018 is door de Kessler Stichting de tijdelijke opvanglocatie voor dak- en thuislozen aan de Sportlaan geopend. Het pand heeft tot november 2020 als opvanglocatie gediend. De reden voor de opening van deze nieuwe voorziening was dat een van de grote bestaande nacht-opvangvoorzieningen (Zilverstraat) ging sluiten en er na deze sluiting voldoende opvangcapaciteit voor de groep dak- en thuislozen moest zijn. Daarnaast wil de gemeente Den Haag de opvang en begeleiding van daklozen in de stad verbeteren. Dit betreft naast uitbreiding van de omvang ook een kwalitatieve verbetering. De gemeente realiseert daarom de komende jaren nieuwe, kleinschalige woonvoorzieningen verspreid over de stad met 24-uurstoegang. De tijdelijke voorziening Sportlaan (tegenwoordig Schenkweg) was een van die voorzieningen. Het betekent een duidelijke verbetering (kleinschalig en met 24-uurstoegang) ten opzichte van de gesloten voorziening Zilverstraat (stapelbedden in een grote hal).
Details
01-juni-2021Robine Maat
Willemieke Ligtenberg
Regina van der Meer
Evaluatie dak- en thuislozen opvang Sportlaan Den Haag
In december 2018 is door de Kessler Stichting de tijdelijke opvanglocatie voor dak- en thuislozen aan de Sportlaan geopend. Het pand heeft tot november 2020 als opvanglocatie gediend. De reden voor de opening van deze nieuwe voorziening was dat een van de grote bestaande nacht-opvangvoorzieningen (Zilverstraat) ging sluiten en er na deze sluiting voldoende opvangcapaciteit voor de groep dak- en thuislozen moest zijn. Daarnaast wil de gemeente Den Haag de opvang en begeleiding van daklozen in de stad verbeteren. Dit betreft naast uitbreiding van de omvang ook een kwalitatieve verbetering. De gemeente realiseert daarom de komende jaren nieuwe, kleinschalige woonvoorzieningen verspreid over de stad met 24-uurstoegang. De tijdelijke voorziening Sportlaan (tegenwoordig Schenkweg) was een van die voorzieningen. Het betekent een duidelijke verbetering (kleinschalig en met 24-uurstoegang) ten opzichte van de gesloten voorziening Zilverstraat (stapelbedden in een grote hal).
Details
01-juni-2021Robine Maat
Willemieke Ligtenberg
Regina van der Meer
Nachtopvang Rotterdam 2019
Cijfermatige rapportage over het gebruik van de nachtopvang voor volwassen daklozen in Rotterdam in 2019
Details
20-mei-2021Gemeente Rotterdam, afdeling Onderzoek en Business Intelligence (OBI)
Datum: 2 maart 2021
Auteur(s): Eva Mandos, Maaike Dujardin
Regiomonitor Beschermd Wonen 2020 – Rotterdam
De regiomonitor geeft een cijfermatig overzicht van het aantal mensen met een indicatie voor beschermd wonen in de centrumgemeente Rotterdam van 2015 tot en met 2020. Naast een analyse van de aantallen instroom, herindicaties en uitstroom, is op basis van een koppeling met gegevens uit de BRP een indicatie gemaakt van de spreiding per gemeente wat betreft herkomst, bezetting en vestiging na uitstroom.
Details
06-mei-2021Gemeente Rotterdam, afdeling Onderzoek en Business Intelligence (OBI)
Datum: 23 april 2021
Auteur(s): drs. M.E (Eva) Mandos
Pilot Housing First Rotterdam deelrapport 5: Kosteneffectiviteit
Eind 2019/begin 2020 zijn 25 langdurig daklozen met complexe problematiek volgens de methodiek van Housing First gehuisvest met intensieve begeleiding. In vijf deelrapporten zijn de tussentijdse resultaten beschreven. Rapport 5: Beschouwing op de kosteneffectiviteit van Housing First, met een samenvatting van relevante literatuur
Details
30-april-2021Gemeente Rotterdam, afdeling Onderzoek en Business Intelligence (OBI)
Datum: 14 januari 2021
Auteur(s): Drs. Eva Mandos, Dr. Anita C. Nanhoe, Susan Brand MA
Pilot Housing First Rotterdam deelrapport 4: Procesevaluatie
Eind 2019/begin 2020 zijn 25 langdurig daklozen met complexe problematiek volgens de methodiek van Housing First gehuisvest met intensieve begeleiding. In vijf deelrapporten zijn de tussentijdse resultaten beschreven. Rapport 4: Beschrijving van de procesevaluatie, waaronder de samenwerking van de ketenpartners
Details
30-april-2021Gemeente Rotterdam, afdeling Onderzoek en Business Intelligence (OBI)
Datum: 15 januari 2021
Auteur(s): Susan Brand MA, drs. Eva Mandos, Dr. Anita C. Nanhoe
Pilot Housing First Rotterdam deelrapport 3: Hoe gaat het met de cliënt?
Eind 2019/begin 2020 zijn 25 langdurig daklozen met complexe problematiek volgens de methodiek van Housing First gehuisvest met intensieve begeleiding. In vijf deelrapporten zijn de tussentijdse resultaten beschreven. Rapport 3: Beschrijving van de ontwikkeling van de cliënten wat betreft zelfredzaamheid en ervaren kwaliteit van leven
Details
30-april-2021Gemeente Rotterdam, afdeling Onderzoek en Business Intelligence (OBI)
Datum: 11 januari 2021
Auteur(s): Dr. Anita C. Nanhoe, Drs. Eva Mandos, Susan Brand MA
Pilot Housing First Rotterdam deelrapport 2: Woonbegeleiding
Eind 2019/begin 2020 zijn 25 langdurig daklozen met complexe problematiek volgens de methodiek van Housing First gehuisvest met intensieve begeleiding. In vijf deelrapporten zijn de tussentijdse resultaten beschreven. Rapport 2: Beschrijving van de mate waarin de woonbegeleiding modelgetrouw is en hoe de begeleiding zich ontwikkelt qua inhoud, intensiteit en beleving door de cliënten
Details
30-april-2021Gemeente Rotterdam, afdeling Onderzoek en Business Intelligence (OBI)
Datum: 9 februari 2021
Auteur(s): Dr. Anita C. Nanhoe, Drs. Eva Mandos, Susan Brand, MA
Pilot Housing First Rotterdam deelrapport 1: De opzet van Housing First in Rotterdam
Eind 2019/begin 2020 zijn 25 langdurig daklozen met complexe problematiek volgens de methodiek van Housing First gehuisvest met intensieve begeleiding. In vijf deelrapporten zijn de tussentijdse resultaten beschreven. Rapport 1: Basisbeschrijving van de methodiek HF, de opzet van de pilot in Rotterdam, een overzicht van de cliënten die deelnemen en informatie over hun plaatsing.
Details
30-april-2021Gemeente Rotterdam, afdeling Onderzoek en Business Intelligence (OBI)
Datum: 11 januari 2021
Auteur(s): Dr. Anita C. Nanhoe, Drs. Eva Mandos, Susan Brand MA
Sterk en Zwak in Amsterdam, jeugd
In welke gebieden en voor welke leefdomeinen gaat het goed en minder goed met de jeugd in Amsterdam? In dit rapport brengen we voor de 22 gebieden 12 leefdomeinen in kaart die samenhangen met de gezondheid van de Amsterdamse jeugd (van 0 tot en met 18 jaar). Deze informatie ondersteunt gebiedsgericht en datagestuurd werken. Waar zien we sterke en zwakke punten?
Details
25-februari-2021Ilona Steenkamer, Claudia Verhagen en Marcel van der Wal
Samenvatting Kwetsbaar in Amsterdam tussentijdse rapportage
Samenvatting van het eerste rapport van het door ZonMw gesubsidieerde onderzoek geeft een overzicht van de effecten van de corona-crisis op kwetsbare mensen in Amsterdam en van de veranderingen in de hulpverlening aan deze groep mensen. De veranderingen in de hulpverlening waren ingrijpend. De belangrijkste aanpassingen zijn het thuiswerken, afstand houden, digitalisering van contact, verminderen van bezoekers, het sluiten van de deuren van locaties en het realiseren van nachtopvang. De effecten hiervan zijn zowel positief als negatief. Een positief effect is dat het aantal Covid-19 besmettingen relatief laag is gebleven, mogelijk doordat ze al sociaal geïsoleerd waren, door een succesvolle isolatieaanpak, of door een grotere resistentie onder deze groep mensen. Ook de nachtopvang heeft duidelijk positieve effecten gehad, doordat het rust gaf aan bezoekers die tijd kregen voor reflectie op hun leven en een nieuw hulpverleningstraject konden opstarten. Een negatief effect is dat sommige problemen, zoals psychoses en huisvervuiling, hebben kunnen escaleren door minder contact en toezicht.
Details
19-februari-2021Onderzoeksteam Vrije Universiteit Amsterdam
Prof.dr.ir. Elco van Burg [contact: elco.van.burg@vu.nl]
Sanaz Kateb MSc.
Dr. David Kroon
Dr. Rebecca Ruehle
Consortium-leden
De Regenboog Groep
GGD Amsterdam
HVO-Querido
Leger des Heils Amsterdam
Kwetsbaar in Amsterdam: tussentijdse rapportage
Het eerste rapport van het door ZonMw gesubsidieerde onderzoek geeft een overzicht van de effecten van de corona-crisis op kwetsbare mensen in Amsterdam en van de veranderingen in de hulpverlening aan deze groep mensen. De veranderingen in de hulpverlening waren ingrijpend. De belangrijkste aanpassingen zijn het thuiswerken, afstand houden, digitalisering van contact, verminderen van bezoekers, het sluiten van de deuren van locaties en het realiseren van nachtopvang. De effecten hiervan zijn zowel positief als negatief. Een positief effect is dat het aantal Covid-19 besmettingen relatief laag is gebleven, mogelijk doordat ze al sociaal geïsoleerd waren, door een succesvolle isolatieaanpak, of door een grotere resistentie onder deze groep mensen. Ook de nachtopvang heeft duidelijk positieve effecten gehad, doordat het rust gaf aan bezoekers die tijd kregen voor reflectie op hun leven en een nieuw hulpverleningstraject konden opstarten. Een negatief effect is dat sommige problemen, zoals psychoses en huisvervuiling, hebben kunnen escaleren door minder contact en toezicht.
Details
19-februari-2021Onderzoeksteam Vrije Universiteit Amsterdam
Prof.dr.ir. Elco van Burg [contact: elco.van.burg@vu.nl]
Sanaz Kateb MSc.
Dr. David Kroon
Dr. Rebecca Ruehle
Consortium-leden
De Regenboog Groep
GGD Amsterdam
HVO-Querido
Leger des Heils Amsterdam
Project010 Tussenrapportage
Project 010 is gebaseerd op het landelijke tv-programma ‘Het Rotterdam Project’ (2018). De Rotterdamse zorgwethouder Sven de Langen liet zich inspireren door het veelbekeken programma waarin een team van begeleiders vijf dak- en thuisloze Rotterdammers op sleeptouw nam. De wethouder omarmde elementen uit het succesvolle programma, die vorm kregen in de pilot Project 010. Staatssecretaris Paul Blokhuis ondersteunt de pilot vanuit het landelijk actieprogramma dak- en thuisloze jongeren 2019-2022 van het ministerie van VWS. In de bijlage vindt u de tussenrapportage van de onderzoeks-resultaten van Project 010 uit de periode van september 2019 tot en met september 2020. Hierin leest u alles over het project en de tussentijdse onderzoeksresultaten aan de hand van de verschillende pijlers: wonen, begeleiding/een warm netwerk en financiën/het individueel keuzebudget IKB). Ook worden de verwachtingen en ambities voor de toekomst nader belicht.
Details
22-november-2020Dave Bruggeling en Laura Hoekstra,. Projectleider: José Soorsma
Gemeente Rotterdam – Onderzoek en Business Intelligence
Rotterdam: Bankslapers beter in beeld
Sinds de invoering van de regeling ‘MOW-briefadres’ in 2016 is er nog weinig zicht verkregen op de samenstelling en achtergronden van de cliënten die gebruik maken van de regeling. Uit de procesevaluatie van de regeling blijkt dat de uitvoering van de regeling nog niet naar tevredenheid van de gemeente verloopt en dat voor het vergroten van de effectiviteit van de hulpverlening en het aanscherpen van beleidsregels een beter beeld van de (groepen) bankslapers noodzakelijk is.
Details
23-juni-2020Tamara van Batenburg-Eddes, Maaike Dujardin, Ludo van Dun (kwantitatief onderzoek) Susan Brand, Dick Butte, Annemarie Reijnen (kwalitatief onderzoek)
Details
11-augustus-2019Eva Mandos, Maaike Dujardin
Daklozenenquête Rotterdam 2018-2019
Bij erg koude weersomstandigheden wordt de zogenoemde Winterkouderegeling van kracht. Er zijn dan extra opvangplekken beschikbaar in de nachtopvang en de regels voor toelating tot de opvang worden versoepeld. Dit is een goede gelegenheid om een momentopname te maken van alle daklozen in Rotterdam en de zogenoemde daklozenenquête uit te voeren. De enquête wordt om het jaar uitgevoerd, tegelijkertijd met de andere grote steden Amsterdam, Den Haag en Utrecht.
Details
11-augustus-2019Maaike Dujardin
Eva Mandos
Gezondheid niet altijd vanzelfsprekend voor Utrechters met problemen op meerdere leefgebieden
In deze verdieping op het Utrechts Gezondheidsprofiel wordt een beeld geschetst van Utrechters die problemen hebben op meerdere leefgebieden.
Details
10-juli-2019Lisette Plantinga
Sandra Schuitemaker
Jacko de With
Eindverslag Nazorg is de beste voorzorg!?
De ontwikkeling van een interventie om met behulp van vroegsignalering en monitoring bij personen die herhaald met overlast of zorgen in beeld komen, een nieuwe escalatie te voorkomen.
Details
03-juli-2019Chris Nijboer en Matty de Wit
Sterk en Zwak in Amsterdam. Een analyse van 11 leefdomeinen in 22 Amsterdamse gebieden
In welke Amsterdamse gebieden en voor welke leefdomeinen gaat het minder goed met de inwoners? Uit welke leefdomeinen kan een gebied juist kracht putten? Om een bijdrage te leveren aan het antwoord op deze vragen heeft de GGD, vanuit haar taak om inzicht te geven in de gezondheidssituatie van de bevolking, een nieuw instrument ontwikkeld. Hiermee brengen we verschillende leefdomeinen in kaart die samenhangen met de gezondheid van (met name) de volwassen inwoners in de gebieden van Amsterdam. Waar zien we sterke enzwakke punten?
Details
01-januari-2019Claudia Verhagen en Marcel Buster
Signalen van toename dakloosheid in de G4: feit of fictie?
Er zijn verschillende signalen dat het aantal daklozen toeneemt. In dit onderzoek worden ervaringen uit het veld gecombineerd met recente cijfers om inzicht te bieden in de ontwikkeling van het aantal daklozen in de vier grote steden, mogelijke oorzaken en oplossingsrichtingen.
Details
01-januari-2019Matty de Wit, Marcel Buster, Tim Oosterveer, Eva Mandos, Tamara van Batenburg, Maaike Dujardin, Regina van der Meer, Maartje Keetman, Nasra Karamali, Marjolein Donker, Lisette Plantinga-Muis, Sandra Schuitemaker
Onderzoek naar de oorzaken van dak- en thuisloosheid van volwassenen, jongeren en gezinnen die in 2017 in Rotterdam dakloos zijn geworden.
In 2018 heeft bureau Intraval/Breuer in opdracht van de gemeente een grootschalig onderzoek gedaan naar dakloosheid in Rotterdam. De onderzoeksvraag luidde:“Wat zijn de redenen c.q. oorzaken van dak- en thuisloosheid onder jongeren (18-23 jaar), volwassenen (23+) en gezinnen (23+ met kinderen) die zich na 1 januari 2017 hebben gemeld bij de stedelijke loketten?’ Er is voor dit onderzoek onder meer gesproken met 223 (voormalig) daklozen. Het onderzoek bevestigd dat dakloosheid niet één hoofdoorzaak kent, maar er sprake is van een combinatie van factoren. Op basis van het onderzoek zijn verschillende typen daklozen benoemd.
Details
01-januari-2019A. Kruze, J. de Muijnck, I. Schoonbeek
Onderzoek Winteropvang 2017/18, GGD Amsterdam
In de winterperiode verzorgt de gemeente Amsterdam samen met de instellingen voor maatschappelijke opvang (MO) extra slaapplaatsen voor daklozen die geen onderdak kunnen vinden. Het gaat om een extra regeling naast het structurele aanbod aan nachtopvang. Gebruikers van de winteropvang krijgen een bed, een warme maaltijd en ontbijt. De overnachting in het kader van de winteropvang is kosteloos. In dit rapport wordt de winteropvang van 2017/2018 en de personen die hier gebruik van maakten beschreven.
Details
18-april-2018Marcel Buster
Daklozen in Amsterdam zonder uitkering Onderzoek onder uitkeringsgerechtigde daklozen in Amsterdam die geen uitkering ontvangen
De groep rechthebbende daklozen zonder uitkering is een deels verborgen groep die bovendien zeer dynamisch is. Maandelijks zijn er nieuwe personen die dakloos worden en personen die weer huisvesting krijgen, ditzelfde geldt voor het verliezen en verkrijgen van een uitkering. Het verborgen karakter en deze dynamiek bemoeilijkt het maken van een betrouwbare schatting van de grootte van de groep die dakloos is, geen inkomen heeft en maar waarschijnlijk wel in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering.
Details
01-januari-2018Tim Oosterveer, Gwen van Husen en Marcel Buster
De Utrechtse nachtopvang en crisisopvang in beeld
De nachtopvang is de meest laagdrempelige vorm van opvang voor dak- of thuisloze volwassenen in Utrecht. De crisisopvang biedt eveneens tijdelijke opvang voor deze groep, maar is minder laagdrempelig. Omdat de crisisopvang ook gericht is op gezinnen met kinderen, worden mensen met acute psychische problemen of een actieve verslaving die het herstel kan belemmeren daar niet toegelaten.In 2015 is onderzoek gedaan naar de wachtlijsten in de Utrechtse keten van opvang en beschermd wonen. Om een goed beeld te krijgen van de zorgbehoefte van de cliënten van de nachtopvang en de crisisopvang heeft de gemeente Utrecht opdracht gegeven tot een beeldvormend onderzoek in de nachtopvang en de crisisopvang van Stichting De Tussenvoorziening. Voor dit onderzoek zijn 92 mensen door een onafhankelijke arts-onderzoeker gezien. Dit rapport beschrijft de belangrijkste uitkomsten en laat op grond daarvan zien hoe de zorg en ondersteuning voor deze doelgroep in de Utrechtse context zou kunnen worden verbeterd.
Details
01-januari-2018Coline van Everdingen
Daklozenenquête Rotterdam
Bij erg koude weersomstandigheden wordt de zogenoemde Winterkouderegeling van kracht. Er zijn dan extra opvangplekken beschikbaar in de nachtopvang en de regels voor toelating tot de opvang worden versoepeld. Dit is een goede gelegenheid om een momentopname te maken van alle daklozen in Rotterdam en dit te vergelijken met eerdere jaren. Deze daklozenenquête is op hetzelfde moment ook uitgevoerd in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Hierover verschijnt een afzonderlijke rapportage.
Details
03-november-2017Eva Mandos, Maaike Dujardin
Onderzoek Winteropvang 2016/17, Amsterdam
In de winterperiode regelt de gemeente samen met de instellingen voor maatschappelijke opvang (MO) extra slaapplaatsen voor daklozen die zelf geen onderdak kunnen vinden. Het gaat om een extra regeling naast het structurele aanbod aan nachtopvang. Gebruikers van de winteropvang krijgen een bed, een warme maaltijd en ontbijt. De overnachting in het kader van de winteropvang is kosteloos. De winteropvang vond dit jaar plaats in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat. De winteropvang werd uitgevoerd door het HVO-Querido en het Leger des Heils in de periode vanaf 28 november 2016 tot en met 31 maart 2017. In dit rapport wordt de winteropvang van 2016/2017 en de mensen die hier gebruik van maakten beschreven. Daarnaast zal in dit rapport worden weergegeven in hoeverre de winteropvang invloed heeft op het aantal buitenslapers in de stad, in hoeverre het gebruikt wordt door mensen die kwetsbaar zijn en wat voor aanpalende hulpverlening geleverd wordt tijdens de winteropvang.
Details
31-mei-2017Marcel Buster, Tim Oosterveer
Winterkoudeonderzoek 2016/2017 Den Haag
Op 19 januari 2017 is in de vier grote steden (G4: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) en Delft het Winterkoudeonderzoek uitgevoerd. Het was de vierde keer dat de G4 het onderzoek gezamenlijk, op vergelijkbare wijze en op dezelfde dag, heeft uitgevoerd. Het winterkoudeonderzoek geeft inzicht in de kenmerken en problematiek van de groep feitelijk daklozen*. De winter biedt bij uitstek de gelegenheid voor dit onderzoek, omdat het dan bij de opvangvoorzieningen een stuk drukker is en er ook mensen komen die normaal gesproken buiten slapen. Het doel van het Winterkoudeonderzoek is om zicht te krijgen op de aard en omvang van de feitelijk daklozen. Deze Haagse rapportage geeft een beeld van de feitelijk daklozen in Den Haag.
Details
03-april-2017Maartje Keetman, Roelien Breuker, Regina vd Meer
De mogelijke rol van grootstedelijke factoren in de vraag naar en kosten voor Beschermd Wonen en de Maatschappelijke Opvang
Per 1 januari 2015 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in werking getreden. Hiermee is naast de financiering voor de Maatschappelijk Opvang (MO), ook de financiering van Beschermd Wonen (BW) bij de (centrum)gemeenten komen te liggen. Voor de verdeling van de middelen over de gemeenten wordt een verdeelmodel opgesteld. In dit onderzoek wordt gekeken welke rol stedelijkheidsgraad hierin moet spelen en via welke wegen stedelijkheid de zorgvraag en de kosten beïnvloedt. Het onderzoek baseert zich op de literatuur en expertconsultatie. Via vier verschillende paden lijken stedelijke factoren de vraag naar BW en MO te beïnvloeden.
Details
15-februari-2017Yvonne Hendriks, Matty de Wit, Addi van Bergen
Klaar voor de start!? Een onderzoek naar determinanten van recidive na ontslag uit detentie
In dit onderzoek is het delict gedrag na ontslag uit detentie van een groep van ongeveer 200 Amsterdamse ex-gedetineerden bestudeerd. De incidentie van delicten is geschat en er is gezocht naar determinanten van recidive. Het doel van het onderzoek was een bijdrage te leveren aan het terugdringen van recidive door aanknopingspunten te vinden voor een betere aansluiting van subgroepen ex-gedetineerden met verschillende vormen van aanbod.
Details
01-december-2016Menno Segeren, Matty de Wit
Interventions to prevent tenant evictions: a systematic review
Huisuitzettingen zijn een belangrijke oorzaak van dakloosheid. Omdat huisuitzettingen traumatisch zijn voor huurders en bovendien gepaard gaan met hoge kosten, is het voorkomen van huisuitzettingen van groot belang. Om interventies ter voorkoming van huisuitzettingen te kunnen ontwikkelen en implementeren moet worden nagegaan welke bestaande interventies effectief zijn. Dit artikel beschrijft een systematisch literatuuronderzoek naar effectieve interventies om huisuitzettingen te voorkomen.
Details
01-januari-2016Holl, M., van den Dries, L. , Wolf, J.
Sociaal uitgesloten burgers in kaart
Sociale uitsluiting blijkt een omvangrijk probleem. In Den Haag heeft gemiddeld één op de negen volwassenen hiermee te maken. Sociale uitsluiting betekent een stapeling van problemen op het gebied van sociale participatie, toegang tot sociale grondrechten, materiële deprivatie en culturele inpassing. Voorts blijkt sprake van een sterke relatie tussen sociale uitsluiting en gezondheid: 86% van de sociaal uitgesloten Hagenaars kampt met gezondheidsproblemen. Zelfregie en eigen kracht zijn zorgwekkend en het gebruik van professionele zorg is niet vanzelfsprekend. Dit artikel geeft een beeld van hoe vaak en bij wie sociale uitsluiting voorkomt, bevat citaten van mensen die tot deze kwetsbare groep behoren en geeft de reacties van professionals en beleidsmakers. De onderzoekers achten de sociaal uitgesloten burgers bij uitstek een doelgroep voor de sociale wijkteams. Deze staan immers voor een outreachende aanpak en hulp bieden zonder dat er sprake is van een actieve hulpvraag.
Details
08-oktober-2015Addi van Bergen en Renske Gilissen
Volwaardig Burgerschap en Psychiatrie
In de regio Midden Westelijk Utrecht zetten betrokken partijen zich in voor deelname aan een inclusieve samenleving. Een samenleving waarin ook mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA) een volledig, volwaardig en betekenisvol leven kunnen leiden als actieve en betrokken burgers (Convenant Volwaardig Burgerschap). Dit vraagt aan de partijen om samen in wijken en buurten te bouwen aan een divers palet van ‘herstelondersteuning’, ter bevordering van zelfzorg en zelfmanagement en ter vergroting van kansen op herstel en maatschappelijke participatie voor psychisch kwetsbare mensen. Waarbij van belang is dat het sociale domein en het zorg (behandeling én begeleiding) domein elkaar vinden en samenwerken. En waarin de inzet van ervaringsdeskundigheid en naastbetrokkenen een rol van betekenis krijgt. Dit impliceert dat initiatieven van (ex) cliënten / ervaringsdeskundigen een nadrukkelijk onderdeel zijn van het zorgnetwerk. Daarnaast is er expliciete aandacht voor etnisch-culturele diversiteit belangrijk, daar binnen de huidige EPA-doelgroep sprake is van oververtegenwoordiging van bepaalde groepen migranten. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis (voorheen Achmea), Gemeente Utrecht (als centrumgemeente) , Altrecht, Kwintes, Lister, Victas en het Platform Volwaardig Burgerschap GGZ Utrecht hebben zich verenigd in de Task-force EPA. Deze task-force maakte dit document.
Details
28-september-2015Taskforce EPA Midden Westelijk Utrecht
Maatregelen voor daklozen verbeteren de leefomstandigheden voor daklozen en Rotterdammers, maar leiden niet tot sterfteafname
De sterfte onder daklozen is aanzienlijk hoger dan die in de algemene bevolking. De gemeente Rotterdam nam vanaf 2006 maatregelen om het forse aantal dak- en thuislozen in de stad terug te dringen en om passende zorg, inkomen en huisvesting voor hen te arrangeren. Hierdoor zijn de leefomstandigheden van deze kwetsbare groep aanzienlijk verbeterd. Onderzocht is of deze maatregelen ook van invloed waren op de sterfte onder daklozen.
Details
22-juli-2015Marcel T. Slockers, Wilma J. Nusselder, Caspar W.N. Looman, Colette J.T. Slockers, Luuk Krol en Ed F. van Beeck
Planet Homeless. Governance arrangements in Amsterdam, Copenhagen and Glasgow
Nowadays, homelessness is predominantly a local responsibility. The policy challenges that local authorities face in dealing with this issue are complex or, according to some commentators, can even be described as "wicked". Until recently, local authorities have had limited success in addressing homelessness for reasons including a lack of information and fragmentation of services, to name but two. In a new attempt to face up to these challenges, several northern European metropolises have published similar strategic approaches to ending homelessness. By studying their policy, structure and management style, this volume focuses on the impacts and outcomes of these new governance arrangements on the quality of service provision. By comparing and evaluating the different approaches in governance, the author provides deeper insight into exactly which elements of administrative and political approaches, or which governance arrangements, are most effective in this respect and how social results can be improved in general. In this way this study makes an important contribution to the academic debate on the optimum organization of governance arrangements. This volume also provides a critical perspective on current decentralising trends and contains a plea for a corporate, instrumental approach towards governance arrangements on homelessness. The author concludes that the social relief sector should be functioning as a trampoline, not as a last resort.
Details
22-juli-2015Nienke Boesveldt
Feitelijk dakloos in de G4
In de winter van 2011/2012 hebben de vier grote steden voor de tweede maal gezamenlijk een onderzoek uitgevoerd naar feitelijk daklozen in hun stad. Doel van dit onderzoek was om meer inzicht te krijgen in de grootte en kenmerken van de groep feitelijk daklozen. Daarnaast is op grond van gegevens uit enquete en registraties een schatting gemaakt van het aantal personen dat op een gemiddelde nacht op straat slaapt. Het onderzoek is uitgevoerd tijdens de winterkouderegeling.
Details
21-juli-2015GGD Amsterdam; Marcel Buster, Mariette Hensen, Matty de Wit, Natalie Runtuwene, GGD Rotterdam – Rijnmond; Eva Mandos, Staf van Zeele, GGD Den Haag; Renske Gilissen, GG&GD Utrecht; Regien Vleems, Addi van Bergen
Monitor daklozenopvang 2014 Utrecht
De monitor daklozenopvang Utrecht 2014 rapporteert over de nachtopvang en crisisopvang voor daklozen, zwerfjongeren en ongedocumenteerden. Lokale monitoring in de Maatschappelijke Opvang en OGGZ loopt in Utrecht bijna 10 jaar. Hierbij wordt er gerapporteerd over de instroom in en het gebruik van opvangvoorzieningen en hulpverleningstrajecten, met inbegrip van kenmerken van de gebruikers. Vanaf 2015 zijn de beleidskaders Meedoen naar Vermogen en Jeugd en Zorg leidend. Dat heeft geleid tot de vanzelfsprekende keuze om de monitor hierop toe te snijden.
Details
15-juli-2015Annelies van Loon, Lisette Plantinga en Addi van Bergen
Winterkoudeonderzoek 2014/2015, rapportage Den Haag
22 Januari 2015 is in de vier grote steden (G4: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) en Delft het Winterkoudeonderzoek uitgevoerd. Het was de derde keer dat de G4 het onderzoek gezamenlijk, op de zelfde wijze en op dezelfde dag, heeft uitgevoerd. Het Winterkoudeonderzoek geeft inzicht in de kenmerken en problematiek van de groep feitelijk daklozen. De winter biedt bij uitstek de gelegenheid voor dit onderzoek, omdat het dan bij de opvangvoorzieningen een stuk drukker is en er ook mensen komen die normaal gesproken buiten slapen. Deze Haagse rapportage geeft een beeld van de feitelijk dakloz en in Den Haag.
Details
29-april-2015Renske Gilissen
Monitoring van de Top600 aanpak met de Zelfredzaamheid-Matrix (ZRM)
Het functioneren van subjecten in de Top600 aanpak: ZRM-scores tijdens screening en eerste follow-up.
Details
03-april-2015Wijnand van de Boom, Leonie Klaufus, Steve Lauriks, Matty de Wit
ZRM-klantprofielen in het Sociaal Domein
Een eerste ontwerp van klantprofielen op basis van de Zelfredzaamheid-Matrix (ZRM) scores van bijstandsgerechtigden, kwetsbare huishouden en mensen die zich aanmelden bij de maatschappelijke opvang in Amsterdam.
Details
02-april-2015Wijnand van de Boom, Steve Lauriks, Matty de Wit, Leonie Klaufus
Interventions to prevent tenant evictions: a systematic review
Huisuitzettingen zijn een belangrijke oorzaak van dakloosheid. Omdat huisuitzettingen traumatisch […]
Details
01-april-2015Marieke Holl, Linda van den Dries, Judith Wolf
Het schatten van feitelijk daklozen in de G4
Meer dan 2000 feitelijk daklozen in de vier grote steden; een kwart is jonger dan 30 jaar. Het aantal feitelijk daklozen in de G4 wordt geschat op 2.100 (januari 2013). Circa 90% van de daklozen in Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam is man, een kwart is jonger dan 30 jaar en zo’n 40% heeft buiten de winterkouderegeling geen toegang tot de Maatschappelijke Opvang. Deze resultaten zijn afkomstig van een onderzoek van de academische werkplaats G4-USER in samenwerking met de Universiteiten van Utrecht en Southampton. Zij hebben een methode uitgewerkt om op basis van registratiedata van de nachtopvang en winterkoudeopvang, het aantal en de kenmerken van feitelijk daklozen in de vier grote steden betrouwbaar te schatten. De G4-USER schatting is aanmerkelijk lager dan een eerdere schatting van het CBS van 12.400 feitelijk daklozen in de G4. Aanbevolen wordt nader onderzoek te doen naar het verschil in gevonden schattingen
Details
30-maart-2015Addi van Bergen, Marcel Buster, Judith Wolf, Peter G.M. van der Heijden
De aanpak van schulden bij dreigende huisuitzetting
Vroegsignalering heeft in Amsterdam en Rotterdam volop de aandacht van de geraadpleegde woningcorporaties. Deze woningcorporaties voeren tegenwoordig een actief incasso uit. De inzet is bij alle corporaties om zo vroeg mogelijk bij een huurachterstand met de huurder afspraken te maken over het in lopen van de achterstand. Dit gebeurt vanuit de ervaring dat snelle actie meer mogelijkheden biedt om een huisuitzetting te voorkomen. Voor de corporaties heeft dit ook (financiële) voordelen. Bij alle geraadpleegde corporaties is in meer of mindere mate sprake van maatwerk bij specifieke groepen huurders. Een aantal corporaties kijkt al in een vroeg stadium naar de achtergronden betalingsgeschiedenis van huurders en past vanaf het begin de benaderingswijze aan. Andere corporaties beginnen hiermee in een later stadium, als de achterstand verder is opgelopen. De effectiviteit van de verschillende benaderingswijzen bij verschillende doelgroepen is niet bekend. Corporaties zijn vaak nog zoekende naar de beste aanpak. Nader onderzoek is noodzakelijk om goede voorbeeldpraktijk en te identificeren en beschrijven en de werkzame elementen er van vast te leggen.
Details
03-februari-2015Dorieke Wewerinke en Linda van den Dries. Projectleider: Judith Wolf
Details
08-januari-2015Zelfredzaam dak- of thuisloos in de G4
‘Zelfredzaam en dak- of thuisloos in de G4’, een onderzoek naar de mate van zelfredzaamheid van personen die zich in 2011 hebben gemeld met een adresprobleem en geen OGGZ hulptraject krijgen.
Details
30-december-2014GGD Amsterdam, Mariette Hensen, Matty de Wit
Omvangschatting feitelijk daklozen in de G4
Een van de vier hoofddoelstellingen van het onderzoeksprogramma van de Academische Werkplaats G4 USER is “het doen van omvangschattingen van populaties kwetsbare mensen en het verder ontwikkelen van betrouwbare methoden voor het doen van omvangschattingen”. Door de gemeente Utrecht is in samenwerking met de Universiteiten van Utrecht en Southampton recent een schatting uitgevoerd van het aantal feitelijk daklozen in Utrecht. Daarbij is gebruik gemaakt van een niet eerder bij daklozen in Nederland toegepaste methode, de afgeknotte Poisson regressie met Chao schatter. Als databron werden registratiegegevens uit de nacht- en winterkoudeopvang gebruikt. De schatting leverde een herkenbaar resultaat op, namelijk van een beperkte groep feitelijk daklozen en een forse daling t.o.v 2005, het jaar waarop de laatste omvangschatting in Utrecht was uitgevoerd. Deze methode werd met dit nieuwe onderzoek ook toegepast in de steden Den Haag, Amsterdam en Rotterdam.
Details
18-december-2014Peter van der Heijden en Maarten Kruyff (Universiteit Utrecht), Dankmar Boehning (Universiteit Southampton) en Addi van Bergen en Maartje Aangeenbrug (Gemeente Utrecht, Volksgezondheid)
Woninglijken in de G4
In de 4 grote steden (G4) worden jaarlijks gemiddeld 70 overleden personen gevonden in een woning, die tenminste twee weken onopgemerkt zijn gebleven. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn de cijfers ongeveer gelijk. Alleen Utrecht telt er minder. Gecorrigeerd voor verschillen in leeftijd en geslacht, en beperkt tot de alleenwonenden, komt het in de drie grootste steden bijna twee keer vaker voor dan in Utrecht.
Details
18-december-2014Marcel Buster, Natalie Runtuwene, Karen van den Hondel, Addi van Bergen, Renske Gilissen
Sociaal uitgesloten in de grote stad
In de vier grote steden is de kans op sociale uitsluiting twee keer zo hoog als elders in Nederland. In de G4 zijn naar schatting 180 duizend volwassenen sociaal uitgesloten. Vanuit de Academische Werkplaats G4-USER is onderzoek gedaan naar de situatie van deze groep en naar hun ervaringen en perspectieven.Bijna de helft van de sociaal uitgesloten volwassenen in de G4 is werkloos of uitkeringsgerechtigd en twee derde heeft een niet westerse achtergrond. Hun sociale netwerk is vaak beperkt en kwetsbaar. Ze kampen met veel gezondheidsproblemen, ervaren weinig regie over het eigen leven en hebben vaak een negatief of onrealistisch toekomstbeeld. Een laag inkomen en schulden veroorzaken bij deze groep veel stress en beperken de participatie en de toegang tot zorg. Het merendeel van de sociaal uitgesloten volwassenen wil (meer) participeren in de maatschappij, maar heeft daarbij ondersteuning nodig. De toekomstige sociale wijkteams lijken een geschikt instrument om deze groep laagdrempelige hulp op maat te bieden. Aandachtspunten zijn een outreachende aanpak en ook hulp bieden zonder dat er sprake is van een actieve hulpvraag.
Details
26-november-2014Addi van Bergen, Annelies van Loon, Carina Ballering, Bouwine Carlier en Maartje Aangeenbrug
Zorgvignetten bij patiënten met Ernstige Psychiatrische Aandoeningen nader onderzocht met data uit meerdere patiëntgebonden regionale registratiebronnen
De langdurende GGZ wacht grote veranderingen zoals verdergaande ambulantisering (de beddenafbouw met 30% tot 2018) en de transitie van de langdurige zorg (een deel van de patiënten van de FACT-teams gaat hulp in de 1e lijn ontvangen; de RIBW’s gaan onder verantwoordelijkheid van de gemeente vallen). Dit heeft veel gevolgen voor de organisatie van de zorg. Om hulpverlening aan patiënten met een ernstig psychiatrische aandoening (EPA) goed te doen is het belangrijk tijdig te onderkennen waar er knelpunten optreden in de keten. Vier zorgaanbieders in de regio Utrecht (Altrecht, Kwintes, SBWU en Victas) hebben een aanpak bedacht, waarmee zij goed zicht krijgen op deze doelgroep. De vier instellingen hebben, in samenwerking met KPMG Plexus, vignetten ontwikkeld voor EPA-cliënten. De indeling van patiënten in zorgvignetten wordt door beleidsmakers (GGZ gemeenten, ziektekosten-verzekeraars) gezien als een hulpmiddel om de doelgroep onder te verdelen in specifiekere groepen met een verschillende zorgzwaarte. Dit biedt de ketenpartners inzicht in de omvang van zorgvragen en biedt een gemeenschappelijke taal om samen afspraken te maken over welke zorg er door wie in de regio geleverd moet gaan worden. De zorgzwaartevignetten zijn gebaseerd op een ‘historische foto’ van het zorggebruik door EPA-patiënten in de regio Utrecht in 2012.
Details
26-november-2014Wilma Swildens, Jan Theunissen
Monitor OGGZ-G4 2014
De academische werkplaats G4 USER presenteert met trots de eerste editie van de Monitor OGGZ-G4. Deze monitor geeft voor het eerst op een vergelijkbare en systematische wijze inzicht in de OGGZ-(risico)groepen in de vier grote steden. Voor beleidsmedewerkers biedt de monitor een veelheid aan informatie die de discussies over de inzet van middelen, de gevolgen van beleidsmaatregelen en het gebruik van voorzieningen kan entameren en onderbouwen. Voor onderzoekers biedt de monitor een uitstekende basis voor het formuleren van relevante verdiepende beleids- en onderzoeksvragen, waarmee op termijn een bijdrage kan worden geleverd aan de verbetering van de positie van sociaal kwetsbare mensen binnen de G4. Wij wensen u veel leesplezier en vooral veel inspiratie toe!
Details
01-september-2014Albert van Hemert, Addi van Bergen, Marcel Buster, Resnke Gilissen, Eva Mandos, Judith Wolf
Health, drugs and service use among deprived single men: comparing (subgroups of) single male welfare recipients against employed single men in Amsterdam
To aid public health policy in preventing severe social exclusion (like homelessness) and promoting social inclusion (like labour market participation), we aimed to quantify (unmet) health needs of an expectedly vulnerable population on which little was known about: single male welfare recipients (SIMwelfare). One of the main policy questions was: is there need to promote access to healthcare for this specific group?
Details
15-juli-2014Kamann TC, Wit MAS de, Cremer S, Beekman ATF
Implementatie, ervaringen, betrouwbaarheid en validiteit van het ZRM-supplement: Ouderschap
De Zelfredzaamheid-Matrix (ZRM) is een meetinstrument om de mate van zelfredzaamheid van een volwassen persoon volledig en gestructureerd in kaart te brengen. In 2013 is een supplement voor de ZRM ontwikkeld om te kunnen beoordelen in welke mate ouders en opvoeders zelfredzaam zijn in de zorg voor hun minderjarige kinderen: het ZRM-supplement: Ouderschap. Dit onderzoek heeft als doel een beeld te geven van het gebruik van het ZRM-supplement: Ouderschap in de praktijk en hoe het door professionals in de praktijk wordt ervaren. Daarnaast worden de validiteit en betrouwbaarheid van de ZRM en het supplement vastgesteld.
Details
11-juli-2014Wijnand van den Boom, Matty de Wit
The Proof of the pudding is in the eating. Lessons learned uit peer- research OGGZ/MO: Mankracht en Meetellen
Peer-research in de MO/OGGZ is in Nederland een betrekkelijk weinig toegepaste methode. Het is een vorm van onderzoek waarbij betrokkenen uit een bepaalde doelgroep optreden als mede-onderzoekers van problemen die zich binnen diezelfde doelgroep voordoen. Zij werken in dergelijk onderzoek samen met professionele onderzoekers. Binnen G4 User hebben de GGD Amsterdam en de GG&GD Utrecht (nu gemeente Utrecht VG) de laatste jaren onderzoek gedaan via peer to peer werkwijzen. Het gaat in beide gevallen om vernieuwende onderzoeken in de MO/ OGGZ in Nederland.
Details
18-maart-2014Eropaf! & Co U.A., Cathelijne Akkermans
Notitie meetinstrumenten participatie, empowerment, herstel
Participatie van kwetsbare mensen in de samenleving is één van de prioriteiten van het gemeentelijke beleid in het sociale domein. In de beleidsdiscussies is er vooralsnog weinig eenduidigheid in wat participatie inhoudt en hoe zich dit verhoudt tot concepten als herstel, empowerment en zelfredzaamheid. Ook is er nog geen consensus over een betrouwbaar en bruikbaar instrument voor het meten van ‘participatie’ van burgers. Dit onderzoek beoogt een overzicht te bieden van bruikbare en betrouwbare instrumenten voor het meten van participatie, empowerment en herstel van sociaal kwetsbare mensen.
Details
10-februari-2014Partcaurice van Luijtelaar en Judith Wolf
Winterkoude opvang 2012-2013 Amsterdam
Een beschrijving van aantallen in kenmerken van dak- en thuislozen die gebruik maken van de extra beschikbaar gestelde nachtopvang ten tijde van de winterkoude regeling in Amsterdam.
Details
17-september-2013Mariette Hensen, Marcel Buster, Matty de Wit. GGD Amsterdam, cluster epidemiologie, documentatie en gezondheidsbevordering
Oplossingen voor overlast als gevolg van alcoholgebruik in de openbare ruimte door de OGGZ groep
In elke stad bestaan groepen met personen die gedurende meerdere dagen en meerdere uren op een publieke plek veel alcohol nuttigen, de zogenoemde straatdrinkers. Zij worden om verschillende redenen als overlastgevend aangemerkt. Het zijn personen die over het algemeen een gemarginaliseerd bestaan leiden en veel mentale en fysieke gezondheidsklachten hebben. De afstand tot zorg is groot vanwege de chaotische leefstijl die vaak niet goed aansluit op reguliere hulpverlening. Door de jaren heen is er nagedacht over mogelijkheden om de overlast van deze doelgroep aan te pakken en de leefsituatie te verbeteren. In eerste instantie waren maatregelen gericht op sanctioneren en abstinentie. In de jaren 80 van de vorige eeuw ontstonden harm reductie benaderingen vanuit de erkenning dat niet iedereen zijn verslaving onder controle kan of wil krijgen.
Details
12-juni-2013M.J. Hensen-Baas, M.C.A Buster
Het voortraject van Amsterdam zwerfjongeren. Risicofactoren en hulpverlening tijdens de jeugd
Dit rapport biedt inzicht in het voortraject van zwerfjongeren die in 2010 toegang kregen tot de veldtafel jongvolwassenen. Op basis van registratiesystemen en dossiers wordt beschreven welke hulpverleningstrajecten de jongeren hebben doorlopen voorafgaand aan hun aanmelding en worden profielen beschreven die te zijn onderscheiden in de hulpverleningstrajecten.
Details
04-februari-2013Matty de Wit, Menno Segeren, Gwen van Husen, Niek Fransen
The Governance of Homelessness in European Metropolises, governing quality? A PhD literature review on governance arrangements and their outcomes in reality
This paper concerns a literature review to prepare an empirical study of the impact of metropolises’ governance arrangements on the quality of service provision (output) and outcome (e.g. in public space and on the level of self-sufficiency of homeless people themselves). Elements of governance revealed from the study are elements of policy (theory, goals and instruments), structure (multi-level and relation state, civil society and network design) and management.
Details
15-oktober-2012Nienke F Boesveldt, Vu University Amsterdam, Faculty of Social Sciences, Dept. of Governance
Mankracht in de bijstand?
Een beeld van de leef- en gezondheidssituatie van alleenstaande mannen met een bijstandsuitkering in Amsterdam.
Details
15-oktober-2012Tjerk Kamann, Matty de Wit
DETINA: OGGZ problematiek en nazorg bij Amsterdamse gedetineerden
In 2008 zijn gemeenten gestart met het organiseren van de nazorg aan (ex-) gedetineerden . In dit kader is door in Amsterdam dit onderzoek uitgevoerd om de problematiek en het actuele zorgaanbod en zorgbehoefte binnen de groep gedetineerden in kaart te brengen. Daarbij ligt de nadruk op problematiek zoals die binnen de OGGZ wordt gezien (ontbreken van basisvoorwaarden, problematiek op sociale domeinen en problematiek op medische domeinen. De situatie voorafgaand aan detentie en een maand na ontslag uit detentie worden in dit rapport beschreven.
Details
12-oktober-2012Matty A.S. de Wit, Menno W. Segeren, Ewald J Witteveen, GGD Amsterdam, cluster Epidemiologie, Documentatie en Gezondheidsbevordering.
De brede blik als specialisme
Tussentijdse resultaten van de sociaalpsychiatrische screening Top 600.
Details
12-oktober-2012GGD Amsterdam, EDG/MGGZ
Prestatie-indicatoren voor de openbare geestelijke gezondheidszorg: een conceptueel kader
Prestatie-indicatoren vormen een bron van informatie voor beleidsmakers die inzicht willen krijgen in de prestaties van zorgsystemen. De academische werkplaats GGD Amsterdam/ AMC-UvA ontwikkelt deze prestatie-indicatoren voor de openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGZ). In dit artikel wordt een conceptueel kader voor de ontwikkeling van prestatie-indicatoren voorgesteld waarbij het gezondheidszorgsysteem wordt beoordeeld op de mate waarin het systeem de beoogde functies vervult voor de gedefinieerde doelgroepen.
Details
04-juli-2012Lauriks S, de Wit MAS, Buster MCA, ten Asbroek AHA, Arah OA, Klazinga NS.
Performance indicators for public mental healthcare: A systematic international inventory
The development and use of performance indicators (PI) in the field of public mental health care (PMHC) has increased rapidly in the last decade. To gain insight in the current state of PI for PMHC in nations and regions around the world, we conducted a structured review of publications in scientific peer-reviewed journals supplemented by a systematic inventory of PI published in policy documents by (non-) governmental organizations.
Details
04-juli-2012Lauriks S, Buster MCA, Wit MAS de, Arah OA, NS Klazinga
Armoede en gezondheid: Gegevens over Den Haag
Een artikel over de relatie tussen armoede en gezondheid.
Details
01-juni-2012AP van Dijk, IM van der Meer
Factors associated with the initiation of cocaine and heroin among problem drug users: reflections on interventions
Journal: Substance Use and Misuse 2007; 42:933-947
Details
01-mei-2012E. Witteveen a.o.
The Governance of Homelessness in European Metropolises, Governing Quality? A fully revised PhD research design.
Het betreft een promotie-onderzoek bij de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Details
23-april-2012Boesveldt N.
Ethnic differences in risk of acute compulsory admission in Amsterdam, 1995-2005
Purpose Several European studies have shown that migrants from non-western countries are at increased risk of psychotic disorders. This study examines how this is reflected in the risk of acute compulsory admission (ACA).
Details
23-april-2012Wit MAS de, Tuinebreijer WC, Brussel GHA van, Selten JP.
Is the prevalence of psychiatric disorders associated with urbanization?
In many countries, the total rate of psychiatric disorders tends to be higher in urban areas than in rural areas. The relevance of this phenomenon is that it may help in identifying environmental factors that are important in the pathogenesis of mental disorders.
Details
23-april-2012Peen J, Dekker J, Schoevers RA, Have MT, de Graaf R, Beekman AT.
Ethnic differences and similarities in care for anxiety and depression in the Netherlands
Proefschrift, 2011
Details
19-april-2012Fassaert T.
Winterkoudeonderzoek 2011-2012: Rapportage Den Haag
Het doel van het Winterkoudeonderzoek is om zicht te krijgen op de aard en omvang van de groep feitelijk daklozen. Deze Haagse rapportage geeft een beeld van de feitelijk daklozen in Den Haag. Rapportage van het onderzoek in de winter 2011/2012.
Details
01-april-2012R. Gilissen
Winterkoude onderzoek 2010/2011
Jaarlijks voert de GGD Amsterdam het winterkoude onderzoek uit om zicht te krijgen op de feitelijk daklozen in Amsterdam. Daartoe wordt een periode van winterkoude-opvang, waarin de opvang gratis toegankelijk is voor alle daklozen en wordt uitgebreid op basis van de vraag, benut. Op basis van korte interviews en registraties van overnachting wordt het totale aantal daklozen per nacht en in de gehele periode geschat, worden de kenmerken van de daklozen beschreven en wordt geschat hoeveel mensen buiten de winterkoude opvang per nacht op straat slapen. Daarnaast wordt beschreven welke trends zich voordoen in de tijd.
Details
15-maart-2012Marcel Buster en Matty de Wit
Depressie in Den Haag: Het risico op depressie in de verschillende Haagse stadsdelen
In dit artikel wordt nagegaan of er verschillen zijn in het voorkomen van depressie binnen de Haagse stadsdelen en waar dat aan kan liggen.
Details
01-maart-2012PJM Uitewaal
Jaarverslag – OGGZ monitor Amsterdam ’02 ’03 ’04
Rapport van de GGD Amsterdam met trends en cijfers over de openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGZ) in Amsterdam over 3 jaren.
Details
26-oktober-2011G.H.A. van Brussel, M.C.A. Buster
Epidemiologisch Bulletin: Themanummer Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ)
Een themanummer OGGZ van het Epidemiologisch bulletin, tijdschrift voor volksgezondheid en onderzoek in Den Haag.
Details
01-september-2011uitgave: Dienst OCW, GGD Den Haag
OGGZ-Monitor Haaglanden: Aard en omvang van OGGZ-(risico)groepen in de regio Haaglanden anno 2009
De OGGZ-Monitor Haaglanden biedt inzicht in de aard en omvang van een aantal specifieke groepen op het terrein van de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ) in de regio Haaglanden in 2009.
Details
01-augustus-2011GGD Den Haag: R. Gilissen
Winterkoudeonderzoek 2010-2011: Rapportage Den Haag
Het doel van het Winterkoudeonderzoek is om zicht te krijgen op de aard en omvang van de groep feitelijk daklozen. Deze Haagse rapportage geeft een beeld van de feitelijk daklozen in Den Haag. Rapportage van het onderzoek in de winter 2010/2011.
Details
01-mei-2011R. Gilissen
Factsheet Aard en omvang huiselijk geweld in de regio Haaglanden
In Den Haag worden elk jaar een aantal vragen gesteld over huiselijk geweld in de Haagse Stadsenquête. Uit de Stadsenquête van 2009 blijkt dat 6 % van de Haagse bevolking iemand kent die wordt geconfronteerd met huiselijk geweld.
Details
01-september-2010R. Gilissen, Y. Blom
De prevalentie van huiselijk geweld in Den Haag: Resultaten van twee enquêtes
Een artikel over de verschillen in prevalentie van huiselijk geweld.
Details
01-september-2010PJM Uitewaal
Winterkoude onderzoek Amsterdam 2009/2010
Jaarlijks voert de GGD Amsterdam het winterkoude onderzoek uit om zicht te krijgen op de feitelijk daklozen in Amsterdam. Tijdens een periode van winterkoude opvang is de opvang gratis toegankelijk voor alle daklozen en wordt de capaciteit aangepast aan de vraag. Een dergelijke periode wordt benut om middels registraties en interviews de feitelijk daklozen in Amsterdam te beschrijven, met betrekking tot de omvang van de groep, demografische kenmerken, duur en oorzaak dakloosheid, overnachtingsplekken buiten de winterkoude opvang. Tevens wordt een schatting gemaakt van het aantal daklozen dat buiten de winterkoudeopvang op buiten slaapt op een gemiddelde nacht. Bijgaand treft u de rapportage van het onderzoek in de winter van 2009-2010.
Details
15-juli-2010Marcel Buster en Matty de Wit
Voorkomen van parasuïcides in Den Haag. Op basis van instellingsregistraties in de jaren 2008-2009
Dit artikel beschrijft de resultaten uit het Parasuïcide Registratieproject Den Haag, de registratie van gebeurtenissen van parasuïcide die zich onder Hagenaars hebben voorgedaan tussen 1 januari 2008 en 31 december 2009, en vergelijkt deze met voorgaande onderzoeksjaren.
Details
01-maart-2010I. Burger, C. van der Linden, A. Bos, T. Eckhardt, S. Post, M. van Yperen en A.M. van Hemert
Fatality of Suicide Attempts in Amsterdam 1996–2005
Journal of Crisis Intervention and Suicide Prevention 2009; 30 (4): 180-185. According to recent figures, Amsterdam is the municipality with the highest absolute number of suicides and the second highest suicide rate in the Netherlands
Details
01-december-2009Jansen E, Buster MCA, Zuur A, Das C
Pathways into homelessness: recently homeless adults problems and service use before and after becoming homeless in Amsterdam
To improve homelessness prevention practice, we met with recently homeless adults, to explore their pathways into homelessness, problems and service use, before and after becoming homeless.
Details
01-oktober-2009Laere IRAL van, Wit MAS de, Klazinga NS
Transitions in Drug Use in a New Generation of Problem Drug Users in Amsterdam: a 6-Year Follow-Up Study
This study describes the transitions in drug use in Amsterdam among young drug users (YDUs) who are inhaling or injecting cocaine or using illicitly obtained opiates.
Details
01-oktober-2009Buster MCA, Witteveen E, Prins M, Ameijden EJC van, Schippers G, Krol A.
Procesevaluatie van de Haaglandse Aanpak Huiselijk Geweld
Op 16 april 2009 is het convenant ‘Integrale Aanpak Huiselijk Geweld’ ondertekend. Het convenant bevat het uitvoeringsprotocol ‘De Haaglandse Aanpak’, waarin de samenwerkingsafspraken tussen alle partners die betrokken zijn bij huiselijk geweld zijn vastgelegd. In 2009 is de werkwijze van De Haaglandse Aanpak onderzocht door de afdeling Epidemiologie, GGD-Den Haag. Het onderzoek is gedaan om de Haaglandse Aanpak te verstevigen alvorens de werkwijze uit te rollen naar de gehele regio.
Details
01-juli-2009R. Gilissen
Suicidal behavior in four ethnic groups in The Hague, 2002–2004
Research on suicidal behavior among ethnic groups in The Hague, The Netherlands, by analyzing data on attempted and completed suicide from the psychiatric department of general medical hospitals; the psychiatric emergency service and the municipal coroners from the psychiatric department of general medical hospitals; the psychiatric emergency service and the municipal coroners .
Details
01-juni-2009Burger I, van Hemert AM, Schudel WJ, Middelkoop BJC
Nieuwe cijfers over roken, drinken, drugsgebruik en gokken onder Haagse scholieren
In het najaar van 2007 hebben de productgroep Jeugdgezondheidszorg en de afdeling Epidemiologie van de GGD Den Haag gezamenlijk een vragenlijstonderzoek uitgevoerd naar het gebruik van genotmiddelen onder Haagse scholieren uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs en alle leerjaren van het voortgezet onderwijs. Het is de vierde keer dat dit onderzoek in Den Haag is gehouden. Het maakt deel uit van het zevende landelijke Peilstationsonderzoek, dat sinds 1984 iedere vier jaar wordt uitgevoerd door het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Details
01-maart-2009G.A.M. Ariëns, B.E.P. Snijders, M.P.H. Berns, P.A. van der Leeuw-van Someren, M.A.T.W. Zwartendijk-Schats
The Amsterdam Studies of Acute Psychiatry I (ASAP-I); a prospective cohort study of determinants and outcome of coercive versus voluntary treatment interventions in a metropolitan area
The overall number of involuntary admissions is increasing in many European countries. Patients with severe mental illnesses more often progress to stages in which acute, coercive treatment is warranted. The number of studies that have examined this development and possible consequences in terms of optimizing health care delivery in emergency psychiatry is small and have a number of methodological shortcomings. The current study seeks to examine factors associated with compulsory admissions in the Amsterdam region, taking into account a comprehensive model with four groups of predictors: patient vulnerability, social support, responsiveness of the health care system and treatment adherence.
Details
01-mei-2008van der Post L, Schoevers R, Koppelmans V, Visch I, Bernardt C, Mulder N, Beekman A, de Haan L, Dekker J.
Suicides in Den Haag, 1987-2007
Artikel over de uitkomsten van de Haagse suicidestatistieken over een periode van 20 jaar.
Details
01-maart-2008I. Burger, W.J. Schudel
Details
01-december-2007J. Wolf a.o.
onze zorgen om moeilijke mensen. Jaarboek voor psychiatrie en psychotherapie
Read more for direct link
Details
22-juni-2007J. Wolf a.o.
Factors Associated with the Initiation of Cocaine and Heroin among Problem Drug Users—Reflections on Interventions
Read more for direct link
Details
01-maart-2007E. Witteveen a.o.
review of the effectiveness of different models of case management for substance abusing populations
Read more for direct link
Details
01-maart-2007W. VanderPlasschen e.o
Cost-effectiveness of preventing depression in primary care patients: randomised trial.
Little is known about the cost-effectiveness of preventing mental disorders. An economic evaluation was conducted alongside a randomised clinical trial. Primary care patients with sub-threshold depression were assigned to minimal contact psychotherapy plus usual care (n=107) or to usual care alone (n=109).
Details
01-april-2006Smit F, Willemse G, Koopmanschap M, Onrust S, Cuijpers P, Beekman A.
Opportunities for cost-effective prevention of late-life depression: an epidemiological approach.
Clinically relevant late-life depression has a prevalence of 16% and is associated with substantial societal costs through its disease burden and unfavorable prognosis. From the public health perspective, depression prevention may be an attractive, if not imperative, means to generate health gains and reduce future costs.
Details
01-maart-2006Smit F, Ederveen A, Cuijpers P, Deeg D, Beekman A
Details
01-januari-2006J. Wolf a.o.
the development and implementation of case management for substance use disorders in North America and Europe
Lees meer voor de direct link.
Details
01-augustus-2004W. VanderPlasschen e.o
Under-utilisation of Addiction Treatment Services by Heroin users from Ethnic Minorities: Results from a Cohort Study Over Four Years
Lees meer voor de directe link.
Details
10-mei-2004J.E.E. Verdurmen a.o.
Details
10-mei-2004F. Termorshuizen a.o.
Prediction of relapse to frequent heroin use and the role of methadone prescription: an analysis of the Amsterdam Cohort Study among drug users
Lees meer voor de direct link.
Details
24-februari-2004F. Termorshuizen a.o.
Details
01-mei-2002hoge prevalentie van psychische stoornissen en verslavingsproblemen bij daklozen in de stad Utrecht
Lees verder voor de directe link.
Details
17-juni-2001D. Reinking
Changes in subjective quality of life among homeless adults who obtain housing: a prospective examination
Read more for direct link.
Details
21-mei-2001J. Wolf a.o.
large decline in injecting drug use in Amsterdam, 1986-1998
A research project considering injecting drug use in Amsterdam, explanatory mechanisms and determinants of injecting transitions
Details
09-januari-2001E. van Ameijden a.o.